X
تبلیغات
روستای کرفـــس. - تاریخچه برنج در ایران و عکس های از زنان و مردان در حال برداشت برنج

تاریخچه برنج در ایران

برنج یکی از هدایای دربار هخامنشیان بوده است، بنابراین قدمت تاریخ نوشته‌های ما برنج را به حدود سه هزار سال قبل یعنی حدود 700 تا 800 سال قبل از میلاد مسیح در ایران می‌رسانند. (یعنی آنجا که در تاریخ ایران نام برنج آمده است) و در افسانه‌ها و اسطوره‌های ما مثل شاهنامه فردوسی به عنوان تاریخ منظوم ملت ایران، برنج به زمان افراسیاب و شاهان پیشدادی می‌رسد که تاریح معادل آن حدود 5000 تا 7000 سال قبل از میلاد مسیح است، اما تاریخ در مورد غلات و کشت آن (جدا از نام بردن گندم یا برنج و یا با نام بردن از گندم و دانه‌های خوراکی دیگر) به تاریخ 17000 تا 20000 سال در فلات ایران بر می‌گردد.

به استناد تاریخ در پایان عصر حجر (یعنی از ده هزار سال پیش) مردم فلات ایران و دریای خزر به طور حرفه‌ای کشاورز و دامدار بودند و حتی ملل همسایه مثل هندوستان و چین و کشورهای حاشیه بین‌النهرین از ایران علم فلاحت را آموخته‌اند. عجیب هم نیست اگر برنج در میان چینیان اهلی شده باشد بلافاصله توسط هندوستان و مردم ایران توسعه داده شده و کشت و زرع شوند ولی در کل تاریخ کشاورزی را به نام فلات ایران می‌شناسد. (البته فلات سابق ایران که تا رود سند و نیمی از بین‌النهرین و نیمی از کشورهای استقلال یافته کنونی را تا مرز اروپا در بر می‌گرفت) و جالب‌ترین نکته در تاریخ این است که شاید برنج به دلیل اینکه غذای درباری بوده و در دسترس همگان قرار نداشته، نامش در پس گندم بوده است.

فردوسی هم با زبان کریمانه از برنج صحبت می‌کند: هر آنکس که زی کرم بردی خورش  زشیر و برنج آنچه بد پرورش

وگرنه بعید است که تاریخ کشت گندم در فلات ایران به بیست هزار سال برسد و نامی از برنج نباشد، البته دانشمندان و تاریخ‌نگاران قدیم و جدید در کنار گندم از دانه‌های خوراکی و غلات استفاده می‌کنند که بیان کننده برنج هم هست و از طرفی دیگر گندم همیشه قوت لایموت بوده ولی برنج غذای اشرافی بوده، بنابراین به همین دلیل اهمیت ذکر گندم در تواریخ همواره بیشتر از برنج است.

چنانکه در دربار هخامنشیان چونان دربار چین، برنج به عنوان غذایی عالی برای هدیه به سران و بزرگان و پادشاهان در نظر گرفته می‌شده است اما گندم غذایی بوده که در دسترس همگان قرار داشته است. بی‌تردید با توجه به همه شواهد علمی و تلاش‌های باستان شناسی که هنوز در ابتدای شناخت تاریخ علم قرار دارد و روز بروز بر دانش ما نسبت به اجداد و گذشته‌گان ما می‌افزاید. به جرات می‌توان بیان نمود که برنج یا همراه با گندم در فلات ایران اهلی شده باشد و یا در مدت زمانی نه چندان دورتر شناسایی شده و از فلات ایران به چین و هندوستان رفته است و یا اینکه برنج توسط چینیان شناسایی شده وتوسط مردم هند و ایران در کوتاه ترین زمان ممکن به بهره‌برداری رسیده است و این نوع سوم در تاریخچه برنج در کتاب‌های مختلف به عنوان مدرک ذکر شده است، در حالی که به گواهی و استنادات تاریخی دو گزینه اوّل با توجه به تاریخ فلاحت وکشاورزی ایران به واقعیّت نزدیکترند.

در ایران حدود 30 تا 40 سال قبل، برنج در بین خانوارهای متوسط و کم درآمد، به عنوان غذایی گرانقیمت محسوب و بیشتر در میهمانی‌ها و عیدها مصرف می‌شد، اما امروزه با تغییر فرهنگ غذایی، برنج نقشی اساسی در تأمین غذای مردم کشور داشته و به غذایی همگانی و ملی تبدیل شده است. تهیه انواع پلوها همراه با خورشت، پلوهای مخلوط، شیرینی‌های برنجی، فرنی، نان برنجی، رشته خوشکار، آرد برنج، شیر برنج، نوعی آش کدو، حلوای برنجی، کوفته برنجی، شله زرد و غیره بیان از مصرف متنوع برنج درکشور دارد.

ايران در سال 90 حدود 20.1 ميليون تن غلات توليد كرده بود كه در سال زراعي 91 كه در مهر ماه پايان يافت به 20.6 ميليون تن افزايش يافته است، توليد برنج ايران نيز با 100 هزار تن افزايش از 2.3 ميليون تن به 2.4 ميليون تن افزايش يافته است 

 امیدواریم در آینده نزدیک با گسترش کشت برنج در گیلان و مازندران که 80 درصد برنج کشور را تولید می‌کنند در تولید برنج به خودکفایی رسیده و از واردات برنج خارجی بی‌نیاز شویم

منبع: www.tolideiran.ir



تاريخ : چهارشنبه سیزدهم دی 1391 | 14:21 | نویسنده : نعمت اله حقی |